Čitateljski klub

knjigaJe li vam se ikad desilo da pročitate odličnu knjigu, ali jednostavno nemate s kim o njoj razgovarati? Ili vam jednostavno nedostaje vrijeme i mjesto za opušteni razgovor o knjizi i kulturi? Možda vam jednostavno treba poticaj i dodatna motivacija za čitanje, preporuka za dobru knjigu ili pogled na neku knjigu iz drugog kuta?
Naime, sve su to neki od razloga koji su članove čitateljskog kluba Gradske knjižnice Rab natjerali da se pojave na osnivačkom sastanku 31. ožujka 2014. Što, zašto i kako rade pročitajte u nastavku.

Na prvom sastanku 31. ožujka 2014. okupilo nas se petnaestak, u međuvremenu su neki odustali, jer se u načinu rada kluba nisu pronašli ili su izgubili interes, pa danas brojimo sedam redovitih članova. Sastajemo se jednom mjesečno, zadnji ponedjeljak u mjesecu, kako bismo na neobavezan i neformalan način razgovarali o knjizi ili knjigama koje prethodno odredimo. Klub volonterski vode Margarita Čutul i Mona Othman, a svi članovi zajednički dogovaraju teme i romane za sljedeći susret te se ravnopravno uključuju u moderiranje rasprave. Razgovorima o pročitanim knjigama otkrivamo književne tekstove u novom svjetlu, a drugačiji pogledi na isto književno djelo često nas ugodno iznenade, kao što nas određena djela često odvedu u rasprave o temama naoko udaljenima od književnog teksta. 

Ideja za osnivanje kluba prvenstveno je došla iz potrebe za novim sadržajima takvoga tipa, a sve brojniji i popularniji klubovi čitatelja u hrvatskim knjižnicama dodatno su nas ohrabrili da se i sami   okušamo u redu jednog takvog kluba. Dosad smo čitali G. G. Marqueza (djelo po želji), Goniča zmajeva Khaleda Hossenija, Čudesan život Edgara Minta Bradyja Udalla, O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi Raymonda Carvera, Črnu mati zemlu Kristina Novaka. Imali smo i jedan susret na temu suvremene hrvatske književnosti pa smo razgovarali o pročitanim djelima Ivane Sajko (Povijest moje obitelji od 1941. do 1991., i nakon; Rio bar), Vedrane Rudan (Uho, grlo, nož i dr.), Alena Bovića (Ljudožder vegetarijanac), Romana Simića Bodrožića (U što se zaljubljujemo, Nahrani me), Tanje Mravak (Moramo razgovarati), Renata Baretića (Osmi povjerenik), Krešimira Pintarića (Ljubav je sve)...
Trenutačno čitamo jedan klasik - Fahrenheit 451 Raya Bradburyija.

Imate li pitanja u vezi s klubom ili nam se želite pridružiti, slobodno se javite na sljedeće adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li saznati nešto više o čitateljskim grupama, preporučujemo knjiguIvane Bašić O čitateljskim grupama - metodički priručnik s primjerima dobre prakse. Možda i sami dobijete ideju za osnivanje čitateljskog kluba!

Gradska knjižnica Rab

Adresa: Gornja ulica 21, 51 280 Rab
Ravnateljica: Lidija Domijan Šipovac,
                         dipl. knjižničar
Tel./fax.: 00 385 51 726-035
E-mail: knjiznica@gk-rab.hr

Radno vrijeme

ZIMSKO RADNO VRIJEME 

PONEDJELJAK, SRIJEDA 14:00-20:00
UTORAK, ČETVRTAK, PETAK 08:00-14:00
1. i 3. SUBOTA u mjesecu 08:00-13:00

 

LJETNO RADNO VRIJEME 

PONEDJELJAK, ČETVRTAK 08:00-12:00
19:00-21:00
UTORAK, SRIJEDA, PETAK 08:00-14:00

Kako do nas

Gradska knjižnica Rab smještena je u starogradskoj jezgri, na rapskoj Gornjoj ulici, u neposrednoj blizini ostataka crkve i zvonika sv. Ivana Evanđelista.