Bookcrossing

bookcrossingOsnovno načelo Bookcrossinga ja da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama.
Bookcrossing je međunarodni pokret koji je izrastao na ideji da knjigu treba osloboditi, pomoći joj da s police iskorači u svijet.
Temelji se na principu darivanja i slobodne razmjene s ciljem populariziranja knjige i čitanja, a službeno je započeo 21. travnja 2001. godine. Amerikanac RON HORNBAKER pokrenuo je internetsku stranicu bookcrossing.com i započeo inicijativu koja je ubrzo prerasla  u međunarodni pokret s velikim brojem članova.

Danas  9.661.589 knjiga traži svoje čitatelje u 132 zemlje svijeta, a aktivnih bookcrossera više je od milion i osamsto tisuća.
Za početak bookcrossinga dovoljno je odlučiti darovati knjigu i označiti je naljepnicom koja se može preuzeti s internetske stranice www.bookcrossing.com. Naljepnicu možete preuzeti i u knjižnici.

U naljepnicu se može upisati i jedinstveni identifikacijski broj (BCID) koji se preuzima nakon besplatne registracije.
Samo ako ste registrirani na službenoj stranici bookcrossinga možete preuzeti BCID.
Označenu knjigu bookcrosseri ostavljaju na javnim mjestima ili mjestima predviđenim za razmjenu kako bi je mogli pronaći i preuzeti zainteresirani čitatelji.
Nakon čitanja knjiga se prosljeđuje dalje ili vraća na mjesto preuzimanja i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene.
Putovanje knjige koja je ušla u bookcrossing može se pratiti uz pomoć identifikacijskog broja upisanog na naljepnici (BCID) uz pretpostavku da novi čitatelj broj upiše na službenoj stranici Bookcrossinga i na taj način javi da je knjiga kod njega.

NSK u Zagrebu prepoznala je važnost i mogućnosti Bookcrossinga te ga  provodi i promovira već četvrtu godinu za redom uz podršku Ministarstva kulture.
Prvo mjesto za razmjenu postavljeno je u predvorju Knjižnice 15. travnja 2011., uoči Međunarodnog dana knjige i autorskih prava čime je otpočeo Tjedan razmjene knjiga (BookCrossing Week). Zatim je pokret promoviran u svim sveučilišnim knjižnicama u Hrvatskoj, a 2012. NSK je potaknula širenje pokreta i u narodnim knjižnicama.
BookCrossing se širi i u javne gradske prostore.
U Mjesecu hrvatske knjige 2012. velik broj knjiga, oko 18500, darovan je za gradnju Piramide od knjiga, od kojih je veći dio pušten u BookCrossing sredinom siječnja u predvorju NSK.

Pozivamo i naše korisnike te cjelokupno građanstvo da se uključe u ovaj svjetski pokret, svojevrsnu „svjetsku knjižnicu bez upisnina i članarine, a što je još važnije i bez zakasnine, te da svojim aktivnim sudjelovanjem pomažu razvijanju vlastitih kvaliteta te društva u kojem živimo.

Ako volite svoje knjige, oslobodite ih i podijelite s drugima.

Pravila BookCrossinga:

  • u knjižnici se nalaze posebno označena mjesta na kojima korisnici, ali i cjelokupna zainteresirana javnost, mogu ostavljati knjige koje žele podijeliti s drugima te, također, uzeti neke knjige koje bi i sami voljeli pročitati
  • vlasnik knjige u knjigu lijepi naljepnicu koja je dostupna na postoljima, čime potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing
  • nakon čitanja knjiga se vraća u knjižnicu na mjesto označeno kao mjesto razmjene ili se prosljeđuje dalje nekomu koji bi je volio pročitati.

www.bookcrossing.com

Gradska knjižnica Rab

Adresa: Gornja ulica 21, 51 280 Rab
Ravnateljica: Lidija Domijan Šipovac,
                         dipl. knjižničar
Tel./fax.: 00 385 51 726-035
E-mail: knjiznica@gk-rab.hr

Radno vrijeme

ZIMSKO RADNO VRIJEME 

PONEDJELJAK, SRIJEDA 14:00-20:00
UTORAK, ČETVRTAK, PETAK 08:00-14:00
1. i 3. SUBOTA u mjesecu 08:00-13:00

 

LJETNO RADNO VRIJEME 

PONEDJELJAK, ČETVRTAK 08:00-12:00
19:00-21:00
UTORAK, SRIJEDA, PETAK 08:00-14:00

Kako do nas

Gradska knjižnica Rab smještena je u starogradskoj jezgri, na rapskoj Gornjoj ulici, u neposrednoj blizini ostataka crkve i zvonika sv. Ivana Evanđelista.