O logotipu

Logotip web

Temelj logotipa je kocka crne boje koja ima dvostruko značenje: sa jedne strane predstavlja simbol Hrvatske po kojem je prepoznatjiva u svijetu, a sa druge strane simbolizira postojanost, stamenitost, trajnost knjižnice kao takve. U donjem dijelu, u svome temelju otvara se stilizirani prikaz knjige, kao temelja knjižnične djelatnosti i zaštitini znak knjižnica diljem svijeta i vremena. Crna boja nije izabrana slučajno. Ona je od davnina nosila značenje nečeg nama stranog i nepoznatog, ali istovremeno predvođena hrabrošću koja nas vodi dalje u želji spoznavanja i otkrivanja novog znanja. U sebi sadrži snagu i autoritet. Crna boja je boja bez svjetlosti, no istovremeno i svemir je zapravo crn, pa ova boja označava i nepregledne daljine, dubine, tajanstvenost, kao i sve ono što je još nepoznato i neistraženo. U tom smislu je korištena i u ovom idejnom rješenju, primjereno osjećaju knjižnice kao prozora u svijet, mjesto učenja, usvajanja i otkrivanja novog znanja. Simbolizira knjižnicu kao središnju ustanovu civilnog društva ali i riznicu bogatog pamćenja grada.

Linije koje presijecaju kocku označavaju knjižnicu kao univerzalnu, knjižnicu koja se u svom radu i djelovanju ne bazira više samo na pisanoj riječi, knjizi, već stremi dalje, sadrži i pruža svojim korisnicima razne sadržaje, kako one u digitalnom obliku, tako i one u ne digitalnom obliku, uključujući knjige, magazine, časopise, audio snimke i ostale materijale, drugim riječima široku lepezu svih korisnih informacija ili jednostavno znanja kao takvog. Ova je ideja utjecala je i utječe na knjižničare. Ovdje ću biti toliko slobodna da se pozovem i na riječi dr. Kevin Kellya, suosnivača magazina Wired, koji je u članku New York Time magazina napisao: "San je onaj stari: imati na jednom mjestu svo prošlo i sadašnje znanje. Sve knjige, svi dokumeni, sva konceptualna djela na svim jezicima.” To je ideal kojem danas teže sve moderne knjižnice svijeta, a takva ideja i vizija je i cilj djelovanja i rada i knjižnice grada Raba. Linije također simboliziraju i danas sve potrebniju i prisutniju umreženost knjižnica, njihovu međusobnu povezanost i otvorenost jedne drugima na dobrobit korisnika, jer knjižnica je oduvijek bila kontaktni prostor u širem smislu, prostor susretanja, poznanstava, širokih horizonata i otvorenih vrata. Tu su se susretali različiti interesi, mnoštvo ljudi i ideja, te najrazličitiji utjecaji vrsta i rezultata ljudskoga intelektualnog rada. To je bilo najveće mjesto susreta ponude i potražnje znanja od daleke povijesti pa sve do naših dana.

Slova ‘gkr’, skraćenica od  GRADSKA KNJIŽNICA RAB u sebi ukratko sadrže temeljne elemente našeg primorja - jarko sunce, tlo bogato vegetacijom i bistro plavo more, koji su stoljećima bili izvorištem života naših starih. Okupane u vječnom suncu, šarene poput duginih boja i danas stoje naše pitome primorske oaze krških polja i uvala. U tri boje oslikano je naše primorje, mjesto dodira triju elemenata, već sama po sebi veličanstvena i atraktivna, misaona i duboka.

 

Emili Ilić, mag. theol.

Gradska knjižnica Rab

Adresa: Gornja ulica 21, 51 280 Rab
Ravnateljica: Lidija Domijan Šipovac,
                         dipl. knjižničar
Tel./fax.: 00 385 51 726-035
E-mail: knjiznica@gk-rab.hr

Radno vrijeme

ZIMSKO RADNO VRIJEME 

PONEDJELJAK, SRIJEDA 14:00-20:00
UTORAK, ČETVRTAK, PETAK 08:00-14:00
1. i 3. SUBOTA u mjesecu 08:00-13:00

 

LJETNO RADNO VRIJEME 

PONEDJELJAK, ČETVRTAK 08:00-12:00
19:00-21:00
UTORAK, SRIJEDA, PETAK 08:00-14:00

Kako do nas

Gradska knjižnica Rab smještena je u starogradskoj jezgri, na rapskoj Gornjoj ulici, u neposrednoj blizini ostataka crkve i zvonika sv. Ivana Evanđelista.